Go Back   Tahoe Forum - Chevy Tahoe Forum > 2000 - 2006 Chevrolet Tahoe / GMC Yukon / Cadillac Escalade Year Models > Technical Discussions

Register to remove these ads.
Technical Discussions This forum is for technical discussions related to customizing your Tahoe/Yukon



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-22-2019, 08:39 PM   #1
bosntom
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 1
bosntom is on a distinguished road
Default Heater Problems - Need Help

My 2005 Tahoe with 165K miles on it has a issue with the heater recently. I set temp up to like 80 and hit AUTO and it just blows cold air even after the engine is warmed up. This goes on for 30 to 45 minute sand then it starts to work sometimes.


I took it to the local Chevy dealership and they told me the hoses from the engine to the firewall/heater core were leaking and the water pump show signs of leaking. Cost to repair is around $1400


I think this diagnosis is suspect! What is your opinion and any recommendations?

Thanks in Advance!
bosntom is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2019, 01:11 AM   #2
RobbysDad
Tahoeforum Apprentice Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 18
RobbysDad is on a distinguished road
Default

Not knocking the Dealers, but they are always suspect due to they want to do everything from A to Z and not what really just needs it. I had a similar problem with mine in the rear and in the front too. Hard to type, but is it ever intermittent? Where like you get non-stop cold air, but if you shut down the truck you get heat? Then it is OK, but then loses it and you are kinda going back and forth like that?

Their is a part behind the right side under the huge plastic on the right side cargo window called a blend actuator. This is what tells it to blow what temperature of air. Meaning it controls if it is going to blow hot air, warm air, or the AC? where it is bad and has no clue what temperature air what to blow by what you set it at. Just like if you put on the AC in the summer and got hot air. Get the picture? This part controls that. Super easy to change and I could walk you through it and takes probably 20 minutes if that.

With the front ones I have been through them as their are I guess 3 of them in the front and the 1 in the rear. They all look identical, so just don't get one they all are different.

Mine started with the front and it was like possessed where it started in the summer with my front one. I would have cool air blowing on me and passenger would say they have heat, or just warm air. Then I would shut it down and start it back up. Then it could be me with warm or hot air and passenger with cool air. No rhyme or reason with what it was doing obviously.

Fronts are a no brainer and all simple to change but 1 and they start out going bad by you hearing a clicking noise. Then they get erratic, then they break.

If you could give more details on the 30 to 45 minutes to get heat if that is all the time? Can you shut it down when it is blowing cool air and then you get heat? Did it ever do anything like that before? I know rough with you driving just like me with driving and not always having a passenger as how mine was discovered due to I did not know. If it is that part the back is super easy to change, but put out some more details or message me I have replaced the front 2 times now and the rear once.

To me it sounds like it could be the blend actuator in the rear went bad, but message me some more details or put it on here due to that is what controls the temperature you are going to get.

Last edited by RobbysDad; 02-03-2019 at 01:14 AM. Reason: added
RobbysDad is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



 
Advertisement

Other Sponsors






All times are GMT -4. The time now is 03:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
All rights reserved and copyrighted
Fully Driven Auto Network
GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum