Go Back   Tahoe Forum - Chevy Tahoe Forum > 2000 - 2006 Chevrolet Tahoe / GMC Yukon / Cadillac Escalade Year Models > General Tahoe/Yukon/Escalade Discussion Forum

Welcome to the Tahoe Forum - Chevy Tahoe Forum.
Register to remove these ads.


General Tahoe/Yukon/Escalade Discussion Forum General Tahoe/Yukon/Escalade Discussion Forum



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-08-2012, 08:43 PM   #1
rgetz
Tahoeforum Noob
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
rgetz is on a distinguished road
Default 2001 Tahoe Idle problem


Register to remove these ads. It's free!
Replaced water pump, serpentine belt and A/C belt. Now the idle of my 2001 Tahoe sits around 500 RPMs and will stall at slow speeds, i.e., turning into a parking spot or at red light. None of these probelms happened prior to changing the items above.

Tried to hook up a diagnostic meter but that would not register (but would on another truck). Tried to reset my electrical system by disconnecting battery but that didnt seem to work. No crackes or issues with intake. Checked all fuses with meter no issues.

Any help would be appreciated.
rgetz is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2012, 09:13 PM   #2
rgetz
Tahoeforum Noob
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
rgetz is on a distinguished road
Default

btw, in park, idle sits at 500 RPMs and doesnt move. As sson as I put into gear (reverse, drive) it drops to 300-200 RPMs.
rgetz is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2012, 08:43 AM   #3
NJTahoe
Full Access Member
 
NJTahoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Central New Jersey
Age: 31
Posts: 62
NJTahoe is on a distinguished road
Default

I also have a 2001 Tahoe, My RPM's are low also, the lowest any vehicle i've ever owned, but it seems normal. I'm right about 500 RPM's. A buddy of mine who is a mechanic at a Ford dealership even said it was low but I've never had any problems with stalling out.
Have you the cleaned the MAF, Throttle Body, and Intake?? I would do that and see if that fixes the intake issue.
NJTahoe is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2012, 04:16 PM   #4
Chukkie
Tahoeforum Noob
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
Chukkie is on a distinguished road
Default

I've got a 2001 LS 2WD and have this problem as well. Or had...we will see. I cleaned the throttle body (which was very gummed up) and the MAF (which looked fine). Afterward my idle was still at 500rpms but it wasn't bouncing down to 300 and 400rpms. I also did a bunch of tight turns with my foot off the accelerator to try and reproduce the issue and stall the truck but it remained running. I'll keep this thread update with the results over the next few days.
Chukkie is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 12:32 AM   #5
twizzle12
Tahoeforum Noob
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
twizzle12 is on a distinguished road
Default

http://www.youtube.com/user/realfixe...47/kZsqEfP-5zM
twizzle12 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



 
Advertisement

Other Sponsors






All times are GMT -4. The time now is 10:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
All rights reserved and copyrighted
Fully Driven Auto Network
GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum